Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Valnøddeboller

Til 1 stk. tilberedningstid 30 minutters arbejdstid og totalt 11½ time. 


Ingredienser

Brøddej

     5 dl   Vand

  55o g   Ølands hvedmel økologisk

  200 g   Durummel  (Simola di Grano Duro)

  125 g   Surdej

      5 g   Gær økologisk

    25 g   Salt

 125 g   Valnøddekerner

 Ung surdej

            ½ dl.      Opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)

            1 dl.     Vand

            1 dl.     Ølandshvedemel

           


valnødbollerTilberedning

Ung surdej

Frisk opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden brøddejen laves. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej der ikke bruges i brøddejen, er nu opbevaringssurdej til næste gang der skal bages.

Brøddej

Rør koldt vand og surdej sammen i røreskålen. Drys gæren i, og rør den ud i væden til den bliver opløst. Salt og halvdelen af mel tilsættes  først røres/æltes på maskine og resten af melet tilsætters gradvist. Dejen skal lige slippe i bunden af skålen når den æltes, så er den klar, ellers tilsættes lidt mel, 1-2 spsk med top,  ad gangen til den slipper. Ælt dejen godt i mellem hver tilsætning af ekstra mel.

Ælt dejen på maskine i minimum 15 minutter. Drys med lidt mel og læg film over skålen. Knus valnøddekerne let og tilsæt dem til sidst så de bliver fordelt i dejen

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller plastbeholder med olie. Kom den færdige dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke elle en elastik omkring skålen, der hvor dejen når til – så man kan se hvor dejen startede – og stil dejen til hævning i køleskab i 10-12 timer.

Fold dejen ud på et meldrysset bord. Sammel den så den får en ensartet tykkelse og brede. Del dejen i 4 ens stykker. Hvert stykke deles til 3 boller som lægges på bagepapir

Tænd for ovnen i god tid med bagesten sat på plads i ovnen, så den kan nå at blive gennemvarm 275°, ikke varmluft.

Sæt bollerne i ovnen på bagestenen.  Bag bllerne i 20 minutter.

Stil bollerne til afkøling på en rist når det er færdigt.


Drikkevare

Afhængigt af hvad man spiser sammen med brødet.

God appetit!