Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Fuldkorns Ølandshvedebrød/boller

Til 4 personer, tilberedningstid 45 minutters arbejdstid og totalt 24 timer.

 

 

Ingredienser

 Brøddej              

                 550 g.      .Vand

                  80 g.      Ung surdej

                     5 g.       Gær økologisk

                 550 g.      Ølandshvedemel

                 150 g.      Fuldkorns ølandshvedemel

                   20 g.       Salt

 

Ung surdej

            ½ dl.      Opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)

            1 dl.     Vand

            1 dl.     Ølandshvedemel

                           

   

 

 

 

 

 

 

 


Tilberedning20170430 0828581

Ung surdej

Frisk opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden brøddejen laves. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg o

 

g lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej der ikke bruges i brøddejen, er nu opbevaringssurdej til næste gang der skal bages.

 Brøddej

Rør koldt vand og surdej sammen i røreskålen. Drys gæren i, og rør den ud i væden.

Kom mel og salt i røreskålen.

Sæt røreskålen i maskinen sammen med dejkrog, og ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider.

Sæt farten på maskinen op, og ælt dejen godt igennem. Æltetiden vil variere, afhængig af forholdet mellem mel og vand.

Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Når den gør det, stoppe røring med det samme og der laves en glutentest. Hvis glutentest er OK er dejen  klar.

 Hævning.

Gnid indersiden af en skål eller plastbeholder med olie. Kom den færdige dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke elle en elastik omkring skålen, der hvor dejen når til – så man kan se hvor dejen startede – og stil dejen til h

ævning i køleskab 8-12 timer.

 

Dejen tages ud af køleskab ½-1 time før den skal bruges. Dejen vendes forsigtigt ud på meldrysset bord og samles til brød. Dejen løftes/samles med dejskraber flere gange.

Boller bages 20 minutter ved 275⁰. Brød bages 40-45 minutter ved 275⁰. 

Der bliver 1 stort eller 2 små brød, eller 12 boller af én portion dej.

Drikkevare

God appetit!