Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Kød Frikadeller

Til 4 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter arbejdstid, og totalt 3 timer.

 


Ingredienser

500 gr. Skinkekød (hakket)

250 gr. Oksekød (hakket)

125 gr. Løg

4 skiver Franskbrød uden skorpe

1½ dl. Mælk

3 store Æg

Salt og friskkværnet peber

Halvt olie og halvt smør til stegning


Tilberedning

Skær brødet i terninger og kom det i en røreskål med mælken. Lad brødet stå og trække i min. 10 minutter. Pil løg og riv dem fint på et rivejern i røreskålen. Tilsæt æg, salt og peber og rør det hele sammen. Kom kødet i og rør farsen godt igennem, så den bliver luftig og elastisk.

Lad farsen hvile i køleskab 1-2 timer. Rør farsen igennem igen, tilsæt eventuelt mere væde hvis den er meget fast, farsen skal dog være formfast.

Sæt panden på et varmt blus med ca. ½ dl. olie og lad den blive varm. Skrue lidt ned for varmen, dyp en ske i olien og fyld den derefter godt med fars. Form frikadellen i håndfladen på venstre hånd ved at skrabe

skeen mod håndfladen nogle gange. Sæt frikadellen på panden og fortsæt til panden er fuld.

Vend forsigtigt frikadellerne på siden i samme rækkefølge som de blev sat på panden, efterhånden som de bliver brune, og steg dem til sidst på den sidste side.

På denne måde bliver frikadellerne trekantede og høje, samtidigt med at alle sider bliver stegt. Steg frikadellerne ved jævn varme, de er færdige nær de føles elastiske når man trykker på dem.

Kog panden af med lidt rødvin, tilsæt lidt bouillon og piskefløde, lad saucen koge ind til den tykner og server med kogte kartofler og saltagurker til.

Denne fars kan også bruges som grundfars til andre farsretter.

Variation

Med stuvet spidskål: 2 spidskål deles i kvarter skær stokken fra og snit kålen groft på tværs. Kålen sauteres i 150 gr. smør i en gryde i ca. 5 minutter. Tilbered en Bechamelsauce uden Muskatnød (opskrift side 6.3.5). Tilsæt Bechamelsaucen den sauterede kål, smag til med salt og peber og server med kogte hvide kartofler.


Drikkevare

God landvin.

God appetit!