Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Gammeldags Dansk Æblekage

Til 6 personer. Tilberedningstid ca. 30 minutter arbejdstid, og totalt 1½ time.


Ingredienser
1 kg. Æbler (madæbler)

1 dl. Vand

1 dl. Sukker

1 stang Vanille

4 store Makroner

Rasp

1 dl. Sukker

200 gr. Rasp

75 gr. Smør

Vanillecreme

3 stk. Æggeblommer

2½ dl. Mælk

½ stang vanille

3 spsk. Sukker

2 spsk. Maizenamel

Pynt

2 dl. Piskefløde

1 dl         Ribsgelé

   

Tilberedning

Vanillecreme
Vanillecremen laves først så den kan stå og køle af.

Varm mælken op til kogepunkt over lille blus, flæg vanillestang og skrab vanillekorn ud og kom dem i den varme mælk.

Pisk æggeblommer og sukker luftigt og tilsæt maizenamel. Hæld den kogende mælk over æggemassen og pisk. Hæld blandingen tilbage i gryden og pisk over svag varme til cremen tykner omkring kogepunktet.

Stil cremen til afkøling.

Rasp
Bland sukker og rasp og svits det på en pande i smørret. Skrab hele tiden bunden fri så det ikke brænder på. Tag panden fra varmen og rør til alt er koldt.

Skræl, del og kog æblerne til mos med lidt vand. Tag gryden fra varmen og rør sukkeret i æblemosen. Lad den blive kold.

Læg makronerne i bunden af en skål og væd dem eventuelt med portvin eller madeira, læg et lag æblemos over og derefter skiftevis et lag rasp, creme og æblemos til skålen er fyldt op, slut med et lag rasp.

Pisk fløden stiv og dæk det øverste lag rasp med flødeskum, pynt med klatter af ribsgelé.


Drikkevare

Sherry Heering, Solbærrom, Portvin eller Madeira

God appetit !