Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Brunkål med honningglaseret bayonneskinke

Til 4 personer. Tilberedningstid ca. 50 minutter arbejdstid, og totalt 2¾ time.


Ingredienser

1 stort Hvidkålshoved (ca. 1.2 kg. snittet kål)

1 stk. Bayonneskinke (1 kg.)

150 gr. Smør

100 gr. Sukker

1 stort Løg

8 hele Nelliker

2 store Æbler

¼ stk. Selleri

2-3 stk. Gulerod

1 stk. Frisk ingefær (størrelse som en valnød)

1-2 fed Hvidløg

3.5 dl Hvidvin

2 dl. Hønsefond

1 spsk. Karry

2 spsk. Honning

Tilbehør

Dijonsennep

Groft rugbrød


Tilberedning

Del kålen i fire dele og snit den på tværs i fine strimler, blancher den i kogende vand og hæld vandet fra, lad kålen dryppe lidt af i en sigte.

Smelt sukker i en stor gryde og lad det karamellisere, tilsæt smørret og kom kålen i gryden og vend den godt i smør- karamelblandingen, tilsæt karry. Lad kålen koge lidt uden låg, så noget af væden damper væk.

Tilsæt vinen, hønsefond, æbler, selleri, ingefær, hvidløg, timian og løg med nelliker stukket i. Bland grøntsagerne godt med kålen og læg til sidst bayonneskinken ned i midten, således at den er dækket med kål.

Dæmp varmen og læg låg på og lad retten simre i 1½-2 timer. Hvis retten virker for våd kan låget tages af til sidst således at noget af væden damper væk.

Tag skinken op og træk sværen af, rids fedtlaget som er under sværen, med en kniv på hver led således at der dannes terninger og fordel honning over. Sæt skinken i et lille fad under grillen i ovnen, til honningen begynder at karamellisere.

Hæl den overskydende honning som har samlet sig i fadet op i brunkålen. Tag timian og urterne op af gryden med brunkålen og server den i et varm fad. Skær skinken i skiver og server den til, med skiver af groft rugbrød og sennep.


Drikkevare

 

God kraftig landvin eller koldt øl

God appetit!