Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Chateaubriand med morkler og stegt julesalat

Til 4 personer. Tilberedningstid ca. 40 minutter arbejdstid, og totalt 1 time.


Ingredienser

800 gr. Oksemørbrad (midterstykket)

4 dl. Brun fond

1 dl. Portvin

100 gr. Friske morkler (hvis tørrede 10 gr.)

150 gr. Smør

5 stk. Skalotteløg

8 stk. Kartofler

4 stk. Julesalat

250 gr. Svampe

2 spsk. Balsamico vinaigre

1 stk. Porre

1 fed Hvidløg

1 bdt. Persille

1 bdt. Timian

1 dl. Rødvin


Tilberedning

Hvis morklerne er tørrede, opblødes disse i ca. 2 timer i portvinen. Hvis morklerne er friske tilberedes de sammen med saucen.

Opvarm majsolie på en pande, brun mørbradstykket på alle sider ved god varme. Tag panden fra varmen og lad kødet hvile i 10 minutter på panden. Del 3 skalotteløg i fire stykker, skær poren i skiver og læg dem i et ildfast fad som ikke er for stort, sammen med mørbradstykket, persille, timian og hvidløg, tilsæt rødvinen og pak grøntsagerne omkring kødet.

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver, pil to af skalotteløgene og hak dem fint, sauter løg og kartofler i 25 gr. smør på panden, kom dem i et lille fad og steg dem sammen med kødet i ovnen.

Kødet Intervalsteges i ovnen ved 160° som følger: Steg kødet i 10 minutter, tag det ud og lad det hvile i 10 minutter, sæt kødet i ovnen igen og lad det stege yderligere 10 minutter, tag det ud og lad det hvile i 10 minutter, sæt kødet i ovnen igen og lad det stege færdigt. Når kødet er stegt færdigt skal det hvile tildækket i minimum 15-20 minutter før servering.

Sauce

Morklerne sauteres på en pande i lidt smør. Tilsæt portvinen og lad den koge væk, tilsæt den brune fond og bring den i kog, smag til med salt og friskkværnet peber, legér saucen med resten af smørret lige før retten serveres.

Grøntsag

Del julesalaten igennem på langs i to halvdele, stænk lidt balsamico vinaigre på den flade side af salaten, sauter den delte salat på panden i lidt smør, start med den flade side opad, når salaten har taget lidt farve vendes den og sauteres færdigt på den flade side. Rist svampene i lidt smør på panden.

Anret på varme tallerkner. Fordel først saucen med morkler på tallerken, placér kartofler, julesalat og svampe, skær kødet i skiver og placér dem lagdelt over de ristede svampe. Hvis retten serveres på fade, skæres kødet ud ved bordet.


Drikkevare

vinglas.gif (2891 bytes)Bordeaux Grand Cru Classé fra Pauillac, Margaux eller Saint-Estèphe

God appetit!