Kurt's Gastronomiske hjørne

de bedste af mine egne opskrifter - til dig!

Opskrifter

Gratineret fisk

Til 4 personer. Tilberedningstid ca. 40 minutter arbejdstid, og totalt 1½ time.


Ingredienser

1 portion Lys grundsauce til fisk

400 gr. Kogt fisk (torsk)

1 dl. Hvidvin

5 stk. Æggeblommer

5 stk. Æggehvider

150 gr. Smør

1 stk. Porre (det hvide stykke)

Rasp

Salt og friskkværnet peber

Lys champignonsauce

250 gr. Champignoner

50 gr. Smør

5 dl. Hønsefond

3 spsk. Tør sherry

2 spsk. Majsstivelse

Salt og friskkværnet peber


Tilberedning

Tilsæt æggeblommer og hvidvin til den afkølede grundsauce og pisk saucen kraftigt igennem. Findel den kogte fisk og bland den i saucen. Tilsmag med salt og peber og lad gratindejen hvile koldt i 10-15 minutter.

Skær porren i tynde skiver. Pisk æggehviderne meget stive og vend dem forsigtigt i gratindejen . Smør et ildfast glasfad med smør og ryst lidt sigtet rasp i, således at raspen sætter sig på siderne af fadet, hæld overskydende rasp fra.

Læg de skivede porrer i bunden af fadet og fordel fiskegratinen over. Drys overfladen med rasp og fordel nogle smørklatter over. Bag gratinen midt i ovnen ved 175º i ca. 50 minutter.

Sauce:

Skær de rensede godt afdryppede champignoner i skiver og sauter dem i smørret til al væde er dampet bort. Tilsæt 4 dl. fond og lad saucen koge igennem.

Rør 1 dl. fond med 2 spsk. majsstivelse og hæld denne jævning på saucen under konstant piskning med piskeris. Lad saucen koge i 5 minutter og smag til sidst med sherry, salt og friskkværnet peber.

Server gratinen med smeltet smør, lys champignonsauce og varme flûte.


Drikkevare

vinglas.gif (2891 bytes)God Riesling fra Alsace

God appetit!